גידולים הידרופוניים מעניקים לנו אפשרות לגדל צמחים בכל חלל ללא תלות בקרקע. כמו כל שיטת גידול אחרת, גם הצמחים שמגדלים בשיטה ההידרופונית דורשים טיפול, אם כי אפשר לומר שאם מספקים לצמח את התשתית הנכונה והמדוייקת, לא נצטרך להשקיע הרבה זמן בטיפוח וטיפול.
אחד האלמנטים הכי חשובים בגידולי הידרו הוא התאורה. מאחר ועל פי רוב מגדלים את הצמחים בשיטה זו בפנים (INDOOR) יש להתאים לצמחים שלנו מקור אנרגיה ולהבין איזו תאורה מתאימה לנו.
החדשות הטובות הן שכיום יש תאורה לגידולי הידרו שנחשבת ליעילה לא פחות מאנרגיית השמש! אז איך בוחרים את התאורה המתאימה לנו?
פרמטרים לבחירת תאורת לד:
נורות לד נחשבות לאפקטיביות במיוחד לגידולי הידרו, אך בטרם אתם אצים רצים לחנות כדאי שתעמיקו את הידע בתחום.
כאשר אנחנו מדברים על תאורה לגידול צמחים חשוב להבין את הפרמטרים שישפיעו על בחירת נורת הלד.
ספקטרום הוא הפרמטר הראשון. אור השמש מספק לצמחים אנרגיית חום, אולם כדי שתתרחש הפוטוסינטזה המיוחלת צריך תכונה נוספת והיא – ספקטרום. השמש לא תמיד יכולה לספק לנו את הספקטרום המתאים וגם שמש אינה רלוונטית לגידולים הידרופוניים בתוך מקום סגור. בדיוק בשל כך פותחו בשנים האחרונות נורות לד עם הספקטרום הדרוש לספיקת פוטוסינטזה אופטימאלית. הפוטוסינטזה חיונית לצמיחה, לנביטה ולפריחה וכדי שזו תתרחש אנחנו זקוקים לספקטרום כחול ואדום. יש נורות לד שמשלבות ספקטרום אדום וכחול ויש נורות שבהן אחד הצבעים הוא דומיננטי יותר. יש לבחור אותן בהתאם לסוג הגידול שאנחנו מגדלים ולשלב שבו נמצא הצמח.
שטח כיסוי הוא הפרמטר השני. צמח בראשית דרכו הינו קטן, לכן עבורו ניתן לרכוש נורת לד שמבטיחה שטח כיסוי קטן יותר אך ממוקד. במהלך הזמן הצמח שלנו גדל ומתחיל לפרוח, או אז צריך נורת לד ששטח הכיסוי שלה יהיה ברדיוס גדול יותר. חשוב לציין ששטח הכיסוי הוא גם תכונה טבעית של הנורה אך הוא גם פונקציה של גובה התלייה. בגדול, ניתן לומר שאם יש לנו שטח נרחב של עציצים נתלה את הנורה גבוה יותר, ואם יש לנו עציץ אחד ויחיד נתלה את הנורה קרוב יותר לראשו של הצמח, כך שהוא יוכל לקבל את מלוא האנרגיה באופן ממוקד וללא בזבוז מיותר.
אחידות האור הוא הפרמטר השלישי. אנחנו מדברים כאן על צפיפות הפוטונים (חלקיקי האור). זה לא פיסיקה למתקדמים זה די פשוט: אין אחידות בצפיפות הפוטונים אם משווים בין המרכז לבין הקצה. ככל שנרחיק את הנורה מראש הצמח כך תרד אחידות הפוטונים. לכן חשוב לבדוק באיזה גובה כדאי לתלות כל נורה בהתאם להשתנות הפוטונים (PPFD).
הפרמטר הרביעי והאחרון הוא אווורור. לכל אחד מרכיבי ה-COB קיים מאוורר משלו. על כן יש להקפיד ולבדוק מדי תקופה שהמאווררים עובדים כראוי. כאשר מאוורר נמצא לא תקין, נכבה את הנורה ונבדוק הן אותה והן את המאווררים. חשוב לציין בנקודה זו שיש לשים לב באם יש אבק שכן הוא יכול לחבל בפיזור החום. לכן כל כך קריטי לשמור על האזור ועל חלל הגידול נקי למשעי.