יש הרבה מאד בלבול ודעות סותרות בכל הקשור לתיקים במס הכנסה שיש לפתוח לכל סוג עסק. מאמר זה בא לעשות קצת סדר בבלאגן ולהכניס כל עסק לתיק המתאים לו.
ככלל, ישנם ארבעה סוגים של תיקים – תיק עוסק זעיר, תיק עוסק פטור, תיק עוסק מורשה ותיק חברה. לא בהכרח בעל העסק הוא זה שמחליט איזה סוג של תיק הוא רוצה לפתוח. החוק מגדיר חלק מהמקצועות ומחבר אותם לתיק המתאים להם. כך למשל בעלי מקצועות חופשיים כמו אדריכל, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, רופא, פסיכולוג, סוכן ביטוח ועורך דין לא יכולים להיות עוסק פטור או עוסק זעיר, גם אם היקף הכנסתם מצדיק זאת.
המחזור השנתי של העוסק הפטור, על פי חוק, אינו עולה על 77,993 שקלים, נכון לשנת 2013. מספר זה משתנה מדי שנה ומפורסם על ידי מס ערך מוסף.
חשוב להבין כי למרות כי פתיחת עוסק פטור היא לצורכי מע"מ ולרוב העוסק הפטור אינו פטור מתשלום ביטוח לאומי ומס הכנסה, הוא חייב לפתוח תיק גם במע"מ, למרות שהוא מדווח לו רק אחת לשנה ולא אחת לחודש או חודשיים כמו עמיתו העוסק המורשה.
מכיוון שהעוסק הפטור לא משלם מע"מ, הוא גם לא יכול להזדכות על המע"מ. יחד עם זאת, המע"מ על הוצאותיו המוכרות לצורכי מס, מוכרות לו לצורכי מס הכנסה. בנוסף, בחודשים שבהם היקף העסקאות חרג מהסכום המירבי לעוסק הפטור, יוכל העוסק הפטור לקזז מע"מ מההפרש.
הבדל נוסף שיש בין העוסק הפטור לעוסק המורשה, הוא שהעוסק הפטור לא מוציא חשבוניות, אלא קבלות בלבד בזמן התשלום.
פתיחת עוסק פטור – מחלקת גבייה ורישום במע"מ
לשם פתיחת עוסק פטור, יש לגשת למע"מ עם טופס פתיחת עוסק פטור של מע"מ, שהוא טופס כללי של רישום עסק לצורכי מע"מ, בו מפורט מחזור העסקאות הצפוי של העסק, על פיו ייקבע מעמד העוסק.
פתיחת עוסק פטור – מס הכנסה
לשם פתיחת עוסק פטור במס הכנסה, יש לגשת למס הכנסה עם טופס פתיחת תיק ובקשה לפטור מניכוי מס במקור.
פתיחת עוסק פטור בביטוח הלאומי
קודם כל, יש לפתוח תיק בביטוח לאומי כעצמאי. לשם כל יש למלא טופס דין וחשבון רב שנתי. בטופס זה יש למלא את הרווח הצפוי בעסק (הכנסות בניכוי ההוצאות) וסכום זה יהווה את הסכום לפיו ייקבע גובה המקדמות שישולמו לביטוח הלאומי. בתום השנה ייבדק גובה המקדמות אל מול רווח העסק בפועל, ובאם יתגלה כי העסק הרוויח פחות מהצפוי, יוחזר ההפרש ששולם בתוספת הצמדה וריבית. אך אם יתגלה כי גובה המקדמות היה נמוך מדי ביחס לרווח הסופי של העסק, יהיה על בעל העסק לשלם לביטוח לאומי את ההפרש, בתוספת הצמדה וריבית.