עבור רבים העושים את צעדיהם הראשונים בתוך עולם העסקים, ישנו בלבול בין המקצוע הנקרא הנהלת חשבונות לבין המקצוע הנקרא ראיית חשבון. רבים סבורים כי מנהל חשבונות הוא גם רואה חשבון ולהפך אך זו הנחה שאינה נכונה. בגדול, ניתן לומר כי מנהל החשבונות מבצע את הבסיס, את עבודות ההכנה לתפקידו של רואה החשבון ולדוחות שעליו להגיש בסופה של כל שנה. גם הכשרתו של רואה החשבון הינה שונה לחלוטין מהכשרתו של מנהל החשבונות, מנהל חשבונות נדרש לעבור מספר קורסים (לכל היותר 3) קצרים יחסית ורואה חשבון נדרש ללמוד זמן רב יותר ולעבור מבחנים ומבדקים מורכבים בכדי שיוכל לקבל את האישור הסופי על יכולתו לשמש בתור רואה חשבון בצורה חוקית.
עבודתו של מנהל חשבונות
מנהל חשבונות הוא אדם האחראי על הרישום והתיעוד של כל הפעולות החשבוניות המתרחשות בבית העסק. עבודתו של מנהל החשבונות היא עבודה יום – יומית והיא כוללת פעולות רבות כמו הפקה של חשבוניות ורישום שלהם, לרוב במערכת ממוחשבת, הכנה של תלושי השכר של עובדי החברה, גבייה של חובות מלקוחות החברה, אחראיות להתאמה בין הרישומים לבין הבנק ועוד ובנוסף מנהל החשבונות הוא זה שאחראי על הדיווחים התקופתיים לרשויות כמו מס ההכנסה, מע"מ והביטוח הלאומי. דוחות אלו, וכל רישומיו של מנהל החשבונות, מועברים בסוף כל שנת מס אל אדם המבצע ראיית חשבון. בשל מהות התפקיד שלהם, ובשל הרגישות הכרוכה במידע אליו הם נחשפים, מנהלי חשבונות חייבים להיות אמינים ובעלי העסק חייבים לבטוח בהם וביכולת שלהם לבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר ומבלי לחשוף מידע או להעבירו לאחרים ללא אישור של בעל העסק.
עבודתו של רואה חשבון
ראיית חשבון היא, כאמור, פעולה המבוצעת לאחר עבודתו של מנהל החשבונות. כפי שהוזכר מעלה, מנהל החשבונות מעביר את הדוחות התקופתיים שלו ואת כל הרישומים שביצע במהלך השנה אל מנהל החשבונות והוא זה שאחראי על עיבוד הנתונים, בדיקה שלהם וכמובן, הגשה שלהם לרשויות השונות כפי הקבוע בחוק. כיום, ישנם משרדים רבים המעסיקים רואי חשבון מנוסים ומקצועיים מאוד ומציעים שירותי ראיית חשבון לכל חברה או בית עסק המתעניינים בכך. יחד עם זאת, ישנן חברות גדולות רבות המעדיפות להעסיק רואה חשבון אישי שיעבור במשרדי החברה אך כמובן שההעדפה האם לבחור במשרד ראיית חשבון חיצוני או ברואה חשבון פרטי תלויה ברמת ההכנסה של בית העסק וגובה ההכנסות שלו.