אחת הבעיות הנפוצות ביותר בקרב רבים היא בעיית הטחורים המתבטאת בהתרחבות כלי הדם באזור המעי הגס ופי הטבעת. התרחבות זו עלולה לגרום לדלקת באזור ואף לכאבים. מטופלים רבים סובלים מבעיית הטחורים, אך חוששים לפנות לעזרה מקצועית מפאת בושה ולחץ חברתי המופעל עליהם. מטופלים אלה ממשיכים להתמודד לבד עם תופעות כמו חוסר נוחות בפי הטבעת, דם על משטח הצואה, גירוד או נפיחות באזור פי הטבעת ואף דליפת צואה.
ממה נגרמים הטחורים
טחורים יכולים להיגרם מסיבות רבות ומגוונות, אלה כמה מבין הסיבות הנפוצות ביותר:
- מאמצים בעת יציאות – תופעה זו נפוצה בעיקר בעת עצירויות. מאמץ יתר באזור פי הטבעת עלול לגרום לטחורים.
- הריון – נשים הרות נוטות לסבול לא פעם מטחורים בגלל גורמים כמו כבדות הרחם או לחץ על הווריד הנבוב התחתון בשעת השכיבה על הגב.
- פעילות גופנית רבה – מטופלים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת יתר על המידה עלולים לסבול מתופעה של טחורים.
- חרדה – מצב של דחק נפשי עלול לגרום, בין השאר, לבעיית הטחורים. אדם הסובל מחרדה בעקבות לחצים יום יומיים או מקרה מלחיץ וטראומטי, עלול לסבול גם מהרחבתם של כלי הדם באזור פי הטבעת.
- בעיית אי ספיקת לב – מצב שבו הלב אינו מסוגל לספק דם לגוף. בעיית ניקוז של כלי הדם עלולה לגרום ללחץ הוורידים באזור פי הטבעת.
- אורח חיים בלתי בריא – מחסור בפעילות גופנית וישיבה ממושכת עלולים לגרום להופעתם של טחורים.
- משקל יתר – עודף משקל יוצר לחץ על כלי הדם שבפי הטבעת.
להכיר את דרגות החומרה השונות של הטחורים
לטחורים יש דרגות שונות שכדאי להביא בחשבון. כך למשל, טחורים חיצוניים הם הטחורים המצויים על גבי פי הטבעת. הם עטופים ברקמת העור הרב שכבתית של פי הטבעת, ולכן הם נוטים לדמם פחות אך לכאוב יותר. כאשר מדברים על טחורים פנימיים, מתייחסים למעשה לטחורים המצויים בפי הטבעת כמו גם בחלקו התחתון של הרקטום. הם מכוסים ברירית המעי הגס ונוטים לדמם יותר אבל לכאוב פחות. הרופאים מחלקים את הטחורים הפנימיים ל-4 דרגות משמעותיות: טחורים פנימיים שאינם מורגשים, טחורים המופיעים בעת היציאות ולאחר מכן נכנסים פנימה, טחורים שיש לדחוף אותם פנימה לאחר כל יציאה וטחורים יוצאים שלא ניתן להכניסם.
כיצד ניתן לטפל בטחורים
הטחורים מאובחנים בדרך כלל על ידי הרופא – פעמים מדובר בהסתכלות ישירה ופעמים משתמש הרופא במכשיר מיוחד הנקרא אנוסקופ (מכשיר שנועד להרחיב את פי הטבעת). כדי להיפטר מהטחורים, מתחילים בטיפול מניעתי שבמסגרתו מונחה המטופל לשמור על אורח חיים נכון ובריא. המטופל מונחה לשתות מים רבים, להרבות בצריכת פירות וירקות, לאכול מזונות העתירים בסובין ולהימנע משתיית משקעות חריפים. כמו כן, הרופא ממליץ למטופל לעסוק בפעילות גופנית כמו הליכה או רכיבה על אופניים, ולהימנע מישיבה ממושכת.
מגבירים הילוך
ישנם מקרים שבהם אין די בשינוי באורח החיים כדי לטפל בבעיית הטחורים, ולכן ממליצים למטופל להשתמש בשיטות שונות להקלה על הכאבים: אלחוש בעזרת משחות מיוחדות הניתנות על ידי הרופא, הנחת תחבושת קרה על המקום או נטילת משככי כאבים. במקרים מורכבים יותר נעזרים הרופאים באמצעים פולשניים דוגמת טיפול בעזרת זרם חשמלי, ביצוע צריבה של כלי הדם באמצעות לייזר, שימוש בנוזל קירור להקפאת הטחורים או הזרקה של חומר מיוחד הגורם לניוון כלי הדם.
אם גם הטיפולים האלה אינם יכולים לפטור את האדם מהטחורים, והם הגיעו לדרגה גבוהה יחסית (3 או 4), ממליץ הרופא על ניתוח להוצאת טחורים. הניתוח מבוצע בדרך כלל באמצעות הרדמה כללית, כאשר המטופל משתחרר מבית החולים באותו היום.